+420 311 623 527

Střední zdravotnická škola BEROUN

+420 311 623 527
Zřizovatel:https://www.kr-stredocesky.cz/
background-mask

Vzpomínky na zájezd do Paříže a Versailles

‹ Zpět Kategorie: Aktuality


Matěj Konvalinka, SZ4


V úterý 16. října jsme se v 16:30 sešli před školou a v 17:00 byl plánovaný odjezd do Paříže, ale jak je tomu zvykem, vyjíždělo se o chvíli později. Doprovod nám tvořily paní učitelky Karla Mikešová, Pavlína Lachmanová a Marie Krňáková, které se o nás celou dobu hezky staraly.

     Brzy ráno jsme přejeli hranice mezi Německem a Francií. První den v Paříži začínal kolem 8 hodiny ráno a to u Pantheonu, kde nás autobus vysadil. Odtud jsme šli do Lucemburské zahrady, která nás mohla zaujmout svou rozmanitostí a rozlohou. Bylo zde mnoho květin, soch, dokonce zde byly i palmy a veliký Lucemburský palác s výhledem na jezírko vybavené fontánou.

     Z Lucemburské zahrady jsme se vydali směr Notre-Dame, s menší zastávkou u kaple Sorbonny. Když jsme došli k Notre-Dame, měli jsme zde 2 hodinovou přestávkou, které předcházely informace a fakta od naší paní průvodkyně.

     Naše další zastávka byla návštěva Louvru, kdy jsme se cestou stavili v Latinské čtvrti na oběd. Když jsme dorazili do Louvru, měli jsme zde další 2 hodinový rozchod na prozkoumání celého Louvru. Bylo zde k vidění mnoho věcí, například sochy, různé nástroje z různých dob a obrazy. Nejzajímavější a turisticky nejznámější obraz Mony Lisy zde byl také, i když asi s tisícem turistů a z toho 950 Japonců s foťákama.

     Po prohlídce Louvru, nás čekala menší zkouška a to francouzské metro, kde jsme jeli asi 5 zastávek a vystoupili jsme ve čtvrti Pigalle, která byla plná všemožných krámků, restaurací, divadel a jednoho z nejznámějších kabaretů Moulin Rouge. Šli jsme na kopec Montmartre, kde stojí bazilika Sacré-Cœur (Nejsvětějšího srdce Ježíšovo), kde jsme měli další a zároveň poslední rozchod toho dne. Kolem 19:00 si pro nás přijel autobus před kabaret Moulin Rouge. Po cestě do hotelu, jsme jeli kolem dalších významných památek, jako byl třeba Vítězný oblouk, který jsme objeli asi 2x dokola, a to abychom si ho hezky prohlédli.

     Ve čtvrtek jsme vstávali na 7. hodinu ráno, abychom vše stihli. Na hotelu jsme se všichni nasnídali, dali si věci do autobusu a jeli směr Versailles. Zde jsme si prošli zámek a zahrady s následným rozchodem. Po této návštěvě nás čekala asi 20 minutová jízda vlakem, která nás dopravila k Eiffelovi věži. Před vstupem, jste museli projít 2 prohlídkami, a aby toho nebylo málo, první dvě patra se musela jít po schodech. Do 3. patra se dalo dostat už jen výtahem. Z vrcholu Eiffelovi věže, byl přenádherný výhled na skoro celou Paříž.

    Po tomhle zážitku nás čekala ještě plavba po místní řece Seině. Při plavbě jsme si mohli všimnout pomalého stmívání a určité pohody místních obyvatel (při skleničce vína v blízkém podniku, kamarádů co se sešli a povídali si u vody a samozřejmě mnoho zamilovaných párů). Pomalu se stmívalo a z Paříže, kterou jsme znali doposud, se postupně stávalo zcela jiné město s úplně jinou atmosférou a jiným nádechem.

     Po projížďce po Seině jsme se znovu vydali do metra, které nás dovezlo do naší poslední destinace. Montparnasse je mrakodrap, který nám nabízel neskutečný výhled na noční osvícenou Paříž. Jako takovou třešničku na závěr  jsme viděli začátkem 9. hodiny večerní rozsvícení Eiffelovi věže. V 21:15 jsme všichni nasedli do autobusu a vyrazili domů. V pátek dopoledne jsme přijeli před školu a tím náš výlet končil.

   Výlet byl velmi povedený a myslím si, že za každého můžu říct, že si ho alespoň svým způsobem užil. Celkově bych chtěl za všechny účastníky zájezdu říct veliké DÍKY a to vedoucí zájezdu pí.uč. Karle Mikešové a jejímu doprovodu pí.uč. Pavlíně Lachmanové a pí.uč. Marii Krňákové..




Galerie:


vloženo: 1. listopad 2018